Ravintoetu 2023 – luontoisetu vai nettovähennys

Työnantaja voi tarjota työntekijöilleen lounasedun joko palkan päälle maksettavana lisänä (=luontoisetu) tai sisällytettynä sen työntekijän kokonaispalkkaan (=nettovähennys).

Myös osakeyhtiön omistajayrittäjä voi tarjota edun itselleen, mikäli työskentelee yhtiössä ja on oikeutettu etuihin, eli pelkkä osakkuus ei ole riittävä peruste. Edun voi tarjota, vaikka olisi yrityksensä ainut työntekijä.

Toiminimiyrittäjä ei voi tarjota henkilökuntaetuja itselleen, koska ammatinharjoittaja ei voi olla itsensä työnantaja eikä siten voi kuulua yrityksen henkilökuntaan.

Sekä luontoisedussa, että nettovähennyksessä työntekijän osuus lounasedun arvosta on 75 % tai vähintään 8,00 euroa jokaista työpäivän aikaista ateriaa kohden.

Vuoden 2023 verotusarvot löydät täältä.

Luontoisetu

Kun työnantaja tarjoaa lounasedun työntekijän palkan päälle, on kyse luontoisedusta:

  • työntekijän palkkalaskelmaan lisätään 75 % luontoisedun määrästä

    • työntekijälle veronalainen tulo 75 %

    • työnantajalle kulu 75 % (josta maksetaan palkan sivukulut) + 25 % (josta ei makseta palkan sivukuluja)

 

Nettovähennys

Kun työnantaja tarjoaa lounasedun osana palkkaa, on kyse lounasvähennyksestä:

  • työntekijän palkkalaskelmassa pidätetään lounasedun verotusarvo 75 %

    • työntekijälle kulu (=nettovähennys) 75 %

    • työnantajalle kulu 25 % (josta ei makseta palkan sivukuluja)

 

Työnantajan kannalta palkan päälle luontoisetuna tarjottava ravintoetu on kalliimpi, joten sitä voi ajatella palkankorotuksena.

Yhtiölle kulut ovat kuitenkin vähennyskelpoisia, jonka ansiosta ravintoetu on kokonaisuutena edullinen kustannus.