Konkurssi vai selvitystila?

Miten yrityksen voi ajaa alas?

Osakeyhtiön voi purkaa konkurssilla tai selvitystilamenettelyllä. Selvitystilan kautta on mahdollista purkaa silloin, kun yrityksellä on enemmän varallisuutta kuin velkaa. Konkurssi on ainoa vaihtoehto, mikäli yhtiö on menettänyt maksukykynsä ja on tämän takia purettava.

Konkurssi

Konkurssiin asetetaan siis sellainen yhtiö, joka ei kykene vastaamaan veloistaan. Konkurssia voi hakea itse tuomioistuimelta, ja myös velkoja voi hakea yhtiön konkurssiin. Tuomioistuin määrää konkurssipesälle pesänhoitajan. Konkurssimenettelyssä yhtiön velat selvitetään, omaisuus myydään ja rajat jaetaan velkojille. Konkurssimenettely päättyy, kun lopputilitys on suoritettu ja hyväksytty, ja tämän jälkeen yritys lopetetaan.  

Selvitystila

Ennen selvitystilaa yritys päättää yhtiökokouksessa yhtiön asettamisesta selvitystilaan ja valitsee selvitysmiehen. Selvitysmies voi olla yrityksen osakas tai hallituksen jäsen, tai sitten täysin ulkopuolinen henkilö, esimerkiksi tilitoimistosta.

Selvitystilan aikana yhtiön varallisuus selvitetään ja velat maksetaan. Tarvittaessa irtainta omaisuutta realisoidaan rahaksi. Yli jäänyt omaisuus jaetaan osakkeenomistajien kesken. Selvitystila päättyy ja yhtiö purkautuu lopputilityksen hyväksymisen jälkeen, kun kaupparekisteriin on tehty ilmoitus purkamisesta.

Vaikka selvitystilamenettely onkin konkurssia kevyempi vaihtoehto, se vie aikaa vähintään puoli vuotta. Paperitöiden lisäksi suurin osa ajasta on odottelua, sillä selvitystilan alkaessa haetaan julkista haastetta, jossa velkojia kehotetaan ilmoittamaan saatavansa PRH:lle. Julkinen haaste kestää noin neljä kuukautta.

Mikäli mielessäsi on yhtiön alas ajaminen, olemme tässä apunanne ja voimme toimia myös selvitysmiehenä, eli käytännössä tehdä kaikki viralliset paperityöt.

Extra: Voinko laittaa yrityksen ”pöytälaatikkoon”?

Mikäli laitat yrityksen ”pöytälaatikkoon”, yritys jää vielä Kaupparekisteriin, mutta muista rekistereistä voidaan poistua. Koska yritys on vielä olemassa, huomiothan, että kaikki velvollisuudet säilyvät silti ennallaan. Kirjanpitovelvollisuus säilyy eli tilinpäätös ja tuloveroilmoitus pitää tehdä vuosittain, ja tämän takia mahdollisesti myös pankkitili ja ohjelmisto on säilytettävä.

Mikäli liiketoimintasi hiipuu tilapäisesti, kannattaa poistua arvonlisävero-, työnantaja- ja ennakkoperintärekistereistä, jotta näitä viranomaisilmoituksia ei tarvitse säännöllisesti tehdä. Tilinpäätös ja tuloveroilmoitus tehdään vuosittain, kunnes toimintaa jatketaan tai ajetaan alas selvitystilamenettelyn kautta.

Tämä on siis tilapäinen ratkaisu ja on hyvä silloin, jos yrityksellä saattaa tulla vielä jatkossa toimintaa.

Mikäli yrityksen lopettaminen on sinulle ajankohtaista, kysy meiltä lisää, niin katsotaan yhdessä sopivin ratkaisu.